Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A titokzatos stylesi eset (The Mysterious Affair at Styles) Agatha Christie első detektívregénye, mellyel az írónő már 1916-ban elkészült, végül csak 1920-ban publikálták. Közel kétezer példányban adták ki, és az írónőt rögtön híressé tette.

Fontosabb szereplők

 • John Cavendish
 • Lawrence Cavendish
 • Mary Cavendish
 • Dorcas
 • Alfred Ingletorp
 • Evelyn Howard
 • Emily Inglethorp
 • Cynthia Murdoch
 • Hercule Poirot
 • Arthur Hastings kapitány
 • Japp főfelügyelő

Érdekességek

 • Ez az első Poirot-regény, a híres belga mesterdetektív először e könyv lapjain bukkan fel, ez az első nyomozása Angliában.
 • A könyvhöz térképvázlatot is mellékelt Agatha Christie, a helyszínt, bűneset alaprajzát ábrázolva
 • A Pharmacheutical Journal – egy angliai gyógyszerészeti újság – dicsérte a regényt, mivel tudományosan megalapozott felkészültségről tanúskodik az írója és nem holmi kimutathatatlan mérgekkel operál, mint sok más detektívregényíró.
 • Pontos, precíz környezetábrázolást nyújt az I. világháború alatti angliai vidéki viszonyokról.

Történet

A könyv az I. világháború alatt játszódik Angliában. A nyugati frontról hadisérülés miatt ideiglenesen hazatért Arthur Hastings kapitány egy londoni szanatóriumban piheni ki fáradalmait, ahol találkozik régi barátjával, John Cavendishsel. Együtt elutaznak Styles St. Mary-be.

Itt Hastings kapitány megismerkedik John feleségével, Mary Cavendishsel; öccsével, Lawrence Cavendishsel, aki a közeli városban orvos; Emily Inglethorppal, John 70 év körüli, gyomorbeteg mostohaanyjával, aki a Styles-i kastély tulajdonosa és a hatalmas Cavendish vagyon örököse. Emily Inglethorp nemrég ment férjhez újra, mégpedig egy nála 20 évvel fiatalabb, vastag fekete szakállú, szemüveget viselő férfihoz, Alfred Inglethorphoz, akit a család többi tagja és a személyzet hozományvadásznak tart. Két éve él a kastélyban Cynthia Murdoch is, Mrs. Inglethorp asszony védence, aki Lawrence Cavendishsel jár be a közeli kórházba dolgozni, mint ápolónő. A személyzet tagjai Dorcas, Mrs. Inglethorp idős szobalánya, és Evelyn Howard, Mrs. Inglethorp társalkodónője, „jolly jokere”.

A légkör feszült, gyakoriak a veszekedések Mrs. Inglethorp és John Cavendish között, Alfred Inglethorp miatt. Többen hallják az ablakon keresztül, hogy Mrs. Inglethorp kitagadja Johnt az örökségből, majd egy kis idő múlva sírva kéri, hogy gyújtsanak be a kandallójában. Mrs. Inglethorp elküldet ügyvédért is, hogy új végrendeletet írjon, aki azonban csak másnap tud eljönni. A vacsora feszült légkörben zajlik, Alfred Inglethorp házon kívül tölti az estét.

Éjjel a ház népe kiáltozásra ébred, Mrs. Inglethorp haldoklik, teste görcsösen megfeszül, majd meghal. Az orvos sztrichnin mérgezést állapít meg, és gyanúba keveredik Alfred Inglethorp, mivel látták a közeli patikában sztrichnint venni.

Poirot és Hastings kapitány nyomoz

Ekkor bukkan fel Hercule Poirot, aki Belgiumból menekült a háború elől, és Mrs. Inglethorp neki és néhány bajtársának a faluban házat bérelt. Rögtön nyomozásba kezd, és Mrs. Inglethorp szobájában egy felbontatlan levelet talál Mrs. Inglethorp ügyvédjének címezve, a kandallóban egy elégett végrendelet maradványát, egy kevés gyógyszert Mrs. Inglethorp gyomorbetegségére, valamint egy kevés kakaót – mely nem tartalmaz sztrichnin nyomokat –, amit Mrs. Inglethorp a halála előtt ivott. A levelet nem bontja fel, elzárja a szobában az ügyvéd megérkezéséig, ám később észreveszik, hogy a levél eltűnt. A házban sehol, senkinél nem találják. Alfred Inglethorpra mind jobban ráterelődik a gyanú, ő azonban nem akarja magát megvédeni, nem védekezik. Poirot kideríti, hogy nem ő vásárolta a patikában a sztrichnint, mivel ugyanabban az időpontban egy másik városban látták. Alfred Inglethorp ellen nem indul eljárás, helyette azonabn gyanúba kerül John Cavendish, aki hangosan veszekedett Mrs. Inglethorppal annak halála előtt.

Megoldás

A könyv végén Poirot összehívja a rejtély résztvevőit, hogy felfedje a gyilkosságot. Mrs. Inglethorpot a pénzéért ölték meg, örököse Alfred Inglethorp és John Cavendish lett. Poirot szerint a sztrichnin az orvosságában volt, amit kicseréltek, így került Mrs. Inglethorp szervezetébe a méreg. Poirot feleleveníti Mrs. Inglethorp halálának napját: megtudják a résztvevők, hogy miután Mrs. Inglethorp összeveszett Johnnal, rögtön egy új végrendeletet írt, aminek írása közben véletlenül megtalálta férje, Alfred Inglethorp egy másik nőhöz írt levelét, mely az ő meggyilkolásának tervéről szólt. Így Mrs. Inglethorp a nemrég írt végrendeletet elégette, és másnap új végrendeletet akart írni, melyben férjét kitagadja az örökségből. Ám az este Mrs. Inglethorp meghal. A felbontatlan levél, melyet nem találtak, végül megkerül: apró csíkokra vágta a gyilkos, és egy polcon lévő fidibusztartóba tette. A levél a Mrs. Inglethorp által megtalált írást tartalmazza, mely férje bűnösségét bizonyítja. Alfred Inglethorp volt az, aki megölte az örökségért Mrs. Inglethorpot, de nem egyedül tette: a közeli patikában a sztrichnint cinkostársa, Alfred Inglethorp unokatestvére, vastag fekete műszakállt, fekete öltönyt felvéve, és ezáltal Alfred Inglethorpnak alibit igazolva, Evelyn Howard vette, aki szintén tettese a gyilkosságnak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Киноновинки инцест порно видео клипов в Full HD качестве для тебя!

(Kara13pwd, 2018.09.14 15:50)

<a href=https://incest-home-video.ru/mamy/778-granny-having-hot-sex-with-her-young-loverhtml><img src="https://incest-home-video.ru/vcdn/vcdn.space/1001033/1522077908_05.jpg"></a>

Всем кто очень неимоверно почитает самое отменное порно с анальным уклоном - лучшие адалт видео ролики анального порно смотреть бесплатно- <a href=http://poebunchik.ru/zrel/page/2/>самые большие сиськи 2018 года</a>
.
Ну а для ценителей острых ощущений, девичьего струйного оргазма и горячих стонов извращенных шлюх - самое отменное порно со сквиртами в прямом эфире - <a href=http://squirt-all.ru/squirt_blonds>порно любительский сквирт русских блондинок</a>
.

Tornado, earchquakes?! No, it is XEvil.

(MashaRix, 2017.12.12 20:49)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can break almost any antibot captcha.
Captcha Bypass Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"