Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fogorvos széke (One, Two, Buckle My Shoe) Agatha Christie 1940-ben megjelent regénye.

Szereplők

Hercule Poirot, Japp főfelügyelő, Mr. Morley, Miss Morley, Miss Sainsbury Seale, Alistair Blunt, Howard Raikes, Frank Carter, Miss Nevil, Mr. Amberiotis, Mr. Barnes, Mr. Reilly, Julia Olivera, Jane Olivera, Helen Montressor, Mrs. Chapman, Alfred, George

Történet

Mr. Morley-t, a fogorvost, holtan találják saját rendelőjében. Pisztolylövés végzett vele, a fegyvert saját kezében fogta.A rendőrség elfogadja az öngyilkosság tényét, azonban a körülmények gyanúsak. Hercule Poirot, belga detektív, aki személyesen ismerte a köztiszteletben álló, kiváló szakembert, gyanút fog és nyomozásba kezd. A jelek arra utalnak, hogy Alistair Blunt, a híres bankmágnás élete veszélyben van, egymást érik a merényletek és az újabb gyilkosságok. Poirot, az emberi lélek kiváló ismerője a regény végére megtalálja az összefüggést a fogorvos, a színésznő és a zsaroló halála, valamint a gazdag és befolyásos Mr. Blunt elleni támadások között.

Jelentőség

Christie ezen művében a gyilkos újabb típusát, a „kényszerű” gyilkost mutatja be, aki akármit megtesz, és akárhány embert feláldoz, hogy titkai titokban maradjanak. Az írónő ugyanakkor az „Isten előtt mindenki egyenlő” tézist is alátámasztja, a fogorvosi székben való viselkedéssel, hiszen minden ember ugyanúgy retteg, amikor bele kell ülnie a székbe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.